Vyhlášení nové výzvy podporující transformaci sociálních služeb

Karel Švarc NOVINKY

MPSV vyhlásilo 20. 3. 2017 novou kolovou výzvu financovanou z Operačního programu Zaměstnanost č. 66 Podpora procesu transformace pobytových služeb a podpora služeb komunitního typu vzniklých po transformaci, která se zaměřuje na podporu tohoto procesu u služeb pro lidi se zdravotním postižením. Využít ji mohou jak zařízení, která se chtějí transformovat, tak v některých případech i obce nebo nestátní neziskové organizace.

K této nově vyhlášené výzvě je otevřeno diskusní fórum, které slouží k pokládání dotazů, výměně informací a nalezení potřebných dokumentů, včetně návodu pro aktivitu A zaměřenou na přípravu transformačního plánu k vysvětlení podmínky snížení 50% kapacity služby při transformaci daného zařízení.

Klub pro žadatele naleznete na stránce https://www.esfcr.cz/vyzva-c-66.

A co se podporuje?

U aktivity A je podporován proces přípravy transformace pobytové služby sociální péče. Povinnou součástí je závazek zřizovatele k deinstitucionalizaci a výstupem transformační či rozvojový plán, v jehož rámci budou zpracovány analýzy různého charakteru. Povinným výstupem projektu je také zhodnocení nastavení procesu transformace ve formě sebeevaluace prostřednictvím dotazníku Znaky a vodítka procesu deinstitucionalizace.

U aktivity B je podporována implementace transformačního plánu a praktické realizace transformačního procesu zařízení. Základní podmínkou je mít již vypracovaný a schválený transformační či rozvojový plán Podpora je zaměřena na koordinaci a procesy související s přechodovou fází, tzn. Příprava uživatelů i pracovníků na změny, které vycházejí z transformačního/rozvojového plánu.

U aktivity C je podpořena nově registrovaná služba, která vznikla jako výsledek transformačního procesu pobytové služby sociální péče. Základním předpokladem je, aby vznik nově registrované sociální služby splňoval kritérium sociální služby komunitního charakteru.