Souhrnná zpráva o zapojených organizacích s vyhodnocením dle znaků a vodítek deinstitucionalizace 2013-2015

Karel Švarc NOVINKY

Ze 40 podporovaných zařízení v ústavních prostorách, přičemž 13 zařízení bylo zapojeno nově, se ke konci roku 2015 uzavřelo 9 z nich. Všechna zařízení byla podporována v procesu transformace ze strany MPSV dlouhodobě. Další plánuje uzavření začátkem roku 2016. Dle plánu byla dokončena částečná transformace u 3 zařízení (opuštěny 4 objekty původně určené pro bydlení, 1 z nich je využíván jako nebytové prostory pro příslušenství služeb).
Vedle dalších aktivit se v projektu Transformace sociálních služeb začalo také provádět hodnocení dle znaků a vodítek deinstitucionalizace. Toto hodnocení bylo prováděno formou rozhovoru s externím hodnotitelem a proběhlo ve všech 40 zařízeních, a to dle plánu každý rok (celkem tedy 3x v letech 2013–2015). Dále bylo provedeno celkem v 11 krajích z celkového počtu 13 zapojených krajů (tzn. všechny kraje mimo hlavní město Prahu). 4 kraje byly hodnoceny každý rok, 5 krajů v prvním a posledním roce hodnocení a 2 pouze v posledním roce hodnocení.
Posuzováno bylo 10 oblastí, které se věnují vůli ke změně, plánování a koordinaci deinstitucionalizace, zapojování lidí se zdravotním postižením, jejich rodinných příslušníků a blízkých osob (případně opatrovníků) do procesu deinstitucionalizace, předcházení další institucionalizaci, využití existujících zdrojů v komunitě a vytváření nových komunitních sociálních služeb, uzavírání ústavu, vzdělávání a přípravě na změnu, využití stávajících zkušeností a zdrojů, komunikace, osvěty, působení na klíčové osoby a vyhodnocování procesu transformace.
Ve všech 11 hodnocených krajích je podporován proces transformace, přičemž nejlépe byla hodnocena oblast plánování a koordinace deinstitucionalizace na všech úrovních. 9 krajů hodnocených v letech 2013 a 2015 se v hodnocení posunulo k lepšímu minimálně v 6 otázkách. Mezi nejlépe hodnocené kraje patří Moravskoslezský, Karlovarský a Královéhradecký.
Zařízení, která byla nově zapojena, měla z počátku pouze základní vizi transformace. Právě v těchto zařízeních se projevovalo zlepšení. V nových zařízeních došlo průměrně ke zlepšení ve 46 z celkových 95 otázek, ke zhoršení v průměru u 2 otázek; u zařízení podporovaných již v předchozích letech došlo ke zlepšení v průměru u 20 otázek a ke zhoršení u 5 (značný vliv na to mělo jedno zařízení, u kterého bylo rozhodnuto, že se nebude transformovat; nejčastěji se jednalo o zlepšení v 16 otázkách a zhoršení v 1 otázce). Mezi nejlépe hodnocená zařízení patří Vyšší Hrádek, p.s.s., DSS Slatiňany Harmonie, p.o., a Zámek Nová Horka, p.o.

Podrobnější informace (včetně grafů) můžete nalézt na: Souhrnná zpráva o zapojených organizacích s vyhodnocením dle znaků a vodítek deinstitucionalizace 2013-2015